Geriye Bakarak Yürümek

-Tarih niçin önemlidir? Tarih pek çok emsal olaydan ders almamız açısından, günümüze kadar gelmiş sorunların kaynağını tespit açısından, nereden geldiğimizi hatırlamak açısından ve toplumda öz güven oluşturmak açısından oldukça önemlidir. Bu son söylediğim pek çok ülke tarafından devlet politikası olarak uygulanmaktadır. Türk Tarih Kurumu bu amaçla kurulmuştur. Kurumun amacı geçmişle olumlu farklılıkları, çağdaşlarla olumlu benzerlik ve çağdaşlarla olumlu farklılıklar ile genç ülkenin halkına öz güven aşılayarak ülkelerinin genç olsada aslında deneyimli ve modern olduğunu göstermekti. 
-Tarihten ibret almalıyız. Attığımız adımları daha önce atanlar nelerle karşılaştılar, nerelerde hata yaptılar görmemiz gerek. Bir mimar, bir mühendis nasıl daha önceki projelerin çizimlerine, deneyimli mühendis, mimarların yorumlarına danışır projesine yön verirse bizde tarihi böyle kullanmalıyız. Fakat bizim yaptığımız ne? Geçmişteki parlak zaferler ve şaşalı dönemlere bakıp iç geçirmek, hayıflanmak, tekrar o döneme özlem duymak. Bu geriye bakarak yürümektir. Bizi ilgilendiren geçmişteki durum değil şimdiki durumdur. Kafayı öne çevirip ileri yürümeli. Kim bizden ilerde yürüyor görmeli, ona ilerlerken kim bizim hizamızda yürüyor kim gerimizde kalmış bunlara bakmalıyız. Eski dostlar geriden ayaklarına zincirle bağlanmış demir gülleyi çekerek geliyorlar diye kendi ayağımıza gülle bağlamak saçmalıktır. En öndeki ile aynı hizada hatta ondan önde olduğumuzu zamanları düşünmek ona tekrar yetişmemizde bize yardımcı olmayacak. 
-Geçmişteki şaşalı döneme bakacağımıza ondan sonraki çöküşte neler yaşanmış bunları görüp önlemlerimizi alıp kendi şaşalı dönemimizi başlatmalıyız. Bu demek değildir ki geçmişteki devleti tekrar faal hale getirelim. Burada var olan devletimizi ihya edelim diyorum. Türkiye Cumhuriyeti olarak saygınlığımızı arttıralım diyorum.
-Geçmişe bu kadar sarılmalarını anlamıyorum. Geçmiş orada duruyor efendim bir yere kaçmıyor. Geçmişinizle iftihar edin ama hayal dünyanızdan da çıkın. Yeni duruma ayak uydurun. Kafanızı ileri çevirin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar