İki Çağdaşın Karşılaştırılması

Bir tarafta Alman mühendisliğinin tanınan eserlerinden 70 metrelik Type VII C U-Boot diğer tarafta Amerikan seri üretim ve gövde gösterisinin ürünü 95 metrelik Balao Class. İki denizaltı karşılaştırılırken pek çok alanda mukayese edilebilirler. Ben konfor ve yaşam mahallini seçtim. 
Alman'dan başlarsak konfor namına hiç bir şey beklemeyin. Tek hususi kamara gemi komutanına ait. Gemide buzluk bulunmadığından kurutulmuş etler, konserveler, ekmekler, meyveler filelerle üstten sarkmış vaziyette ve ranzaların içinde de durum bu şekilde. Yerlerde kasalar içerisinde sebzeler bulunuyordu. C vitamini eksikliği iskorpit hastalığına sebep olduğundan gemiler Limon, Portokal ve mandalina ile doldurulmuşlardı. Ranzalardan bahsetmişken sadece subay ve astsubay yatakhanesinde ranza var. İkisi aynı yer zaten. Erat torpido dairesine uyuyor. Torpido tüpe yerleştirilmeye hazır calaskar üzerinde dururken erler altında yatıyor. Gemide etkili bir havalandırma bulunmuyor. Isıtma motorlardan çıkıp gemiyi dolaşan soğutma suyu sayesinde sağlanıyor. Mutfak yatakhane ile makine dairesi arasında, yatakhane içinde bir metal levha ile ayrılmış ayrı kapısı olmayan bir metrelik bir ocak ve fırından oluşan bir kısım. Subaylar için iki metrekarelik bir masa ve sandalyelerden mevcut dinlenme alanı oluşturulmuştu. Yani yatakhanede sürekli olarak yemek kokusu mevcut. Tüm gemide hakim olan ter ve motorin kokusunu söylemeye gerek bulmuyorum.Gemide iki tuvalet var, duş yok. Bazı gemilerde çamaşır yıkamak için kullandıkları leğende yıkandıkları oluyordu. Gemilerde sık sık bit salgınları görülüyordu. Kendilerince buna bir derece koymuşlardı. Sadece kaşındırıyorsa birinci derece, yok eğer ortalıkta, üstünüzde rahat rahat dolaşıyorlarsa beşinci seviye olarak adlandırıyorlardı.
Amerikan tarafına geçecek olursak bu gemilerde uzun okyanus seyirlerinde mürettebatın konforu için ne ihtiyaç duyuluyorsa hepsi eklenmişti. sebze ve et için iki ayrı buzluk bulunuyordu. Komutan, ikinci subay ve başçarkçının kamaraları hususidir. Subay ve astsubay yatakhaneleri ayrı olduğu gibi ikisininde ayrı dinlenme salonları bulunmaktadır. Dinlenme salonlarında kahve makineleri mevcuttur. Gemide havalandırmanın dışında birde klima mevcuttu. Mutfak dinlenme alanı ve buzlukların olduğu kısımda yatakhanelerden ayrıydı. İçerisinde birden fazla fırın, elektrikli ocak, tost makinesi, fritöz, büyük çırpıcılar mevcuttu. Erler torpido dairelerinde ranzalarda kalıyorlardı. Torpidolar ranzanın yanında ya da altında tutuluyordu ve üç noktadan sıkıca sabitleniyordu. Subayların, astsubayların, erlerin ayrı tuvaletleri olmakla birlikte gemide duş ve sıcak, soğuk su bulunuyordu. Gemilerde çamaşır makinesi mevcuttu.

Son olarak bir komutanımın Alman ve Amerikan gemileri yorumunu paylaşmak istiyorum. "Allah kimseyi Alman gemisine düşürmesin. Aşırı komplike sistemler olduğu için biri çökünce bağlı olduğu diğer sistemleri de çökertiyor. Arızayla uğraşmaktan yılarsın artık. Amerikanlar öyle değil aşırı basit sistemleri hemen tamir edebilirsin. Gemi giderken bile onarabilirsin. Amerikan gemileri candır."

Yorumlar

Popüler Yayınlar